Studentenreisproduct

studentenreisproductHet studentenreisproduct is een abonnement waar studenten gratis mee kunnen reizen. Het abonnement is afkomstig van het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), wat onderdeel is van de Nederlandse overheid. 

Om jongeren te stimuleren om verder te studeren na de middelbare school, heeft de overheid besloten om studenten gratis met het openbaar vervoer te laten reizen. Hiermee is het studeren voor jongeren een stuk goedkoper geworden. Als studenten de maandelijkse reiskosten zelf zouden moeten betalen zouden ze hier enkele honderden euro’s aan kwijt zijn.

Het gratis reizen met de studenten OV heeft wel enkele voorwaarden. De reiskosten blijven namelijk als schuld staan tot je bent afgestudeerd. Haal je je diploma niet of stop je met je opleiding? Dan moet je deze schuld terugbetalen.

Studiefinanciering

Je kunt je studentenreisproduct pas aanvragen na het aanvragen van je studiefinanciering. Zodra je dit gedaan hebt en dit ook is goedgekeurd door het DUO, zal het DUO het studentenreisproduct abonnement voor je klaarzetten.

Studentenreisproduct koppelen

Als het DUO jouw studentenreisproduct abonnement voor je heeft klaargezet en je ook de melding hebt gehad dat je het op kunt halen, kun je jouw studentenreisproduct koppelen aan je persoonlijke OV-chipkaart. Dit kun je doen bij een van ophaalautomaten van de NS. Deze staan o.a. bij de Primera en het station.

7 gedachten over “Studentenreisproduct

 1. Yasuris Lejuez

  Geachte heer/mevrouw, ik heb vorige week vrijdag gebeld en gevraagd over het reisproduct van mijn OV chipkaart, die zou automatisch moeten zijn als ik mijn ov binnen heb. hij is binnen maar zit nog steeds geen student reist product. wat kan ik nu doen om het reisproduct te kunnen ophalen of activeren.

  Suri.

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Beste Suri,

   Het studentenreisproduct – abonnement wordt niet automatisch op je persoonlijke ov-chipkaart gezet.
   Door naar een ophaalautomaat van de NS te gaan, kun je jouw ov-chipkaart scannen en het reisproduct aan jouw ov-chipkaart koppelen. Deze ophaalautomaten staan bij stations, postkantoren en supermarkten.

   Succes!

   Reageren
   1. Amanda

    Geachte admin,

    Mijn dochter haar studentenreisproduct is succesvol gekoppeld aan haar persoonlijke ov kaart echter ze kan de bestelling nog niet ophalen bij de automaat omdat deze pas op 1-10-2015 ingaat.
    Hoe kan dit haar opleiding begint op 1-09-2015 dit zou betekenen dat ze een maand zelf moet betalen dit kan toch niet.

    Reageren
    1. admin Bericht auteur

     Beste Amanda,

     Dit is inderdaad het geval.
     De eerste maand dat je begint aan je opleiding zijn de reiskosten voor eigen rekening.

     Reageren
     1. Rita

      Mijn dochter heeft hetzelfde probleem. Vergoeding gaat pas in op 1 oktober.
      Dit is echter nergens te vinden op welke website dan ook!!

 2. Patricia

  Mijn dochter heeft door haar chronische ziekte haar diploma niet kunnen halen, daarom heeft school haar uitbesteed aan de VAVO waar zij 5 dagen per week naar school gaat voor 3 vakken.
  Heeft zij recht op gratis reizen?
  Of heeft u voor mij een advies welke wegen ik zou moeten bewandelen om daar achter te komen.
  Ik hoor het graag.

  Reageren
 3. Hosting

  Als je geen lening wilt, kun je toch gebruikmaken van het studentenreisproduct. Vraag studiefinanciering aan. Tijdens de aanvraag kun je invullen dat je geen geld wilt lenen. Val je onder het oude stelsel van studiefinanciering en kom je in de leenfase? Vraag dan een lening van

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *