Studenten OV

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat studenten gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Hiervoor hebben deze studenten een studenten OV nodig.

Studeren is duur en zou al helemaal onbetaalbaar zijn als studenten de reiskosten ook nog een zelf zouden moeten betalen. Om mensen te blijven stimuleren om te studeren heeft de overheid bepaald om studenten gratis te laten reizen met een studenten OV. Hierdoor kunnen studenten kosteloos gebruikmaken van de trein, metro, tram en bus.

Gratis reizen met openbaar vervoer
Maak kosteloos gebruik van het openbaar vervoer. Je kunt met de studenten OV gebruikmaken van de trein, bus, tram en metro.  
In -en uitchecken
Nooit meer de trein of bus missen omdat je een kaartje moest kopen. Je hoeft nu enkel en alleen in te checken met je OV-chipkaart. 

Hoe kan je studenten OV aanvragen?

Om studenten OV aan te vragen moet je eerst een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen. Dit duurt een aantal werkdagen. Om gratis te kunnen reizen moet je een studentenreisproduct abonnement hebben, deze krijg je toegewezen door de overheid als je studiefinanciering hebt aangevraagd. Dit abonnement kun je vervolgens koppelen aan je OV-chipkaart. Na de koppeling kan je gratis reizen met je studenten OV.

Meer informatie?
Studenten OV aanvragen

Studenten OV aanvragen MBO

Je komt alleen in aanmerking voor een studenten OV als je studiefinanciering hebt aangevraagd. Dit kun je alleen doen als je 18 jaar bent (of 17 jaar met havo diploma). Begin je met een MBO-studie en ben je onder de 18 jaar? Dan moet je voor het gebruik van de trein, bus, tram en metro betalen.

Meer informatie?
Studenten OV aanvragen MBO

Studenten OV aanvragen HBO

Heb je een havo diploma op zak en wil je beginnen met een HBO-studie? Dan kom je in aanmerking voor een studenten OV. Deze kun je aanvragen na het aanvragen van je studiefinanciering. Je hoeft hier niet perse 18 jaar oud voor te zijn.

Meer informatie?
Studenten OV aanvragen HBO

17 gedachten over “Studenten OV

 1. Jeanet Visser

  MIjn zoon wordt in december 18 jaar, maar gaat in september beginnen met een studie aan TU Eindhoven. Hij heeft geen recht op een studenten OV kaart als ik het goed lees?
  Toch vreemd eigenlijk, hij heeft gewoon snel het basis- en voortgezet onderwijs doorlopen en wordt daar nu voor ‘gestrafd’?
  Of is er een mogelijkheid om toch aan een studenten OV-kaart miv 1 september te komen?

  Reageren
  1. Marco

   Dit staat op de site:

   De regels van een studenten OV voor MBO-studenten zijn iets anders dan bij HBO-studenten. Veel MBO-studenten hebben namelijk geen recht op een studenten OV.

   Het is niet vanzelfsprekend dat je met een MBO-studie in aanmerking komt voor een studenten OV-chipkaart met een studentenreisproduct. Als je onder de 18 jaar bent, een VMBO diploma op zak hebt en wilt beginnen aan een MBO-studie, krijg je geen studenten OV met studentenreisproduct. Je moet de reiskosten dan helemaal zelf uit eigen zak betalen.

   De overheid heeft deze regeling getroffen om studenten te stimuleren om na het behalen van hun VMBO diploma door te studeren op de HAVO.

   Reageren
  2. M. Smits

   Zitten met dezelfde vraag. Dochter van 17 gaat hbo opleiding starten maar wordt in oktober pas 18.
   Hoe zit het nu met het ov?

   Reageren
 2. Rien

  De overheid is wel erg anti MBO. Wat is er mis met het MBO? Doorstromen van het VMBO naar de HAVO is niet altijd vanzelfsprekend. Deze site is neerbuigend naar MBO studenten en dat vind ik kwalijk. Talentvolle kinderen heb je alle niveau’s.

  Reageren
 3. Rien

  De overheid is wel erg anti MBO. Wat is er mis met het MBO? Doorstromen van het VMBO naar de HAVO is niet altijd vanzelfsprekend. Deze site is neerbuigend naar MBO studenten en dat vind ik kwalijk. Talentvolle kinderen heb je op alle niveau’s.

  Reageren
 4. margreet

  Ook wij hebben een probleem
  Mijn dochter wil gaan studeren 17 jaar maar moet daar voor elke dag met de trein
  Ov kaart krijgt ze niet kosten zijn niet haalbaar
  Dus mogen kinderen dan niey studeren van arme ouders

  Reageren
 5. Auke

  Mijn zoon is bijna 17 en wil graag automonteur (MBO) worden. Hiervoor moet hij dagelijks 100 km reizen. Ook hij krijgt er dus geen cent voor. Dus behalve lesboeken en dergelijke een flinke investering. Toen de keuze voor de opleiding werd gemaakt was er sprake van dat ook MBO-ers jonger dan 18 jaar gratis OV zouden kunnen gebruiken. Als ik niet een spaarpotje had was ook bij ons een groot probleem ontstaan. Eerst worden plannen in de pers gepubliceerd over gratis OV en als dat niet doorgaat gebeurt dat in stilte. Een recept voor grote financiele problemen! Nu duiken er in de kennissenkring weer verhalen op dat het toch door zou gaan maar ik kan er niets over vinden.

  Reageren
 6. donachnim

  ik ben 18 jaar oud en woon in den haag en volg mijn opleiding in rotterdam. ik zit op de VAVO. heb ik dan wel recht op een OV jaarkaart student of studenten OV kaart???

  Reageren
 7. Anna

  Ik ben zelf student aan het hbo en ik wordt in december 18. Ik heb de gehele maand september zelf moeten betalen, voor mij komt dit neer op 30 euro per dag. Ik krijg vanaf oktober pas gratis OV en mijn lening. Ik heb echt geen geld meer, terwijl ik werk zoveel ik kan. Erg jammer dat je wordt afgestraft omdat je de havo in een keer perfect afgerond hebt.

  Reageren
 8. naomi

  Hoi
  ik ben in oktober 18 geworden, elke dag ben ik 8 euro kwijt omdat ik geen studiefinanciering kan krijgen..
  iemand een tip?

  Reageren
 9. Ilse

  Ik ga wanneer ik 16 jaar ben beginnen aan mijn HBO studie. Ik heb dan mijn havo diploma. Heb ik recht op studenten-ov?

  Reageren
 10. Jolanda

  Hallo, mijn zoon wordt volgende maand 18 en doet een BBL opleiding, heeft hij nu ook recht op een OV-kaart?

  Reageren
 11. Miranda Balduk

  Ook als je nog geen 18 jaar bent en een HBO-studie volgt heb je volgens mij recht op ’n OV-kaart (dus gratis reizen). Je moet dat regelen via de aanvraag studiefinanciering. Als je geen gebruik maakt van studiefinanciering vul je als bedrag € 0,00 in. Dan kun je vervolgens je gratis OV aanvragen.

  Inderdaad MBO’ers worden in deze flink achtergesteld; schandalig!!

  Reageren
 12. Bert

  Mijn dochter wordt begin oktober 18. als ik het goed begrijp krijgt ze dus pas eind januari de eerste studiefinanciering en kan ze dan pas een OV kaart gebruiken, oftewel van september tot eind januari mag ze de reiskosten zelf betalen van rond de €750. Klopt dat? En kan ze dat dan van de belasting aftrekken?

  Reageren
 13. Bea Hartman

  Hallo
  Ik heb een dochter van 17. Ze doet HAVO4 op de Winkler Prins te Veendam. Ze gaat oedere dag met de trein. Komt zij nu ook in aanmerking voor een studenten OV?
  Met vriendelijke groet
  Bea Hartman

  Reageren
 14. Frankie

  ik heb ook een vraag. ben binnen een 2 weken 18 en heb al studenten ov onder de 18.
  maar heb ik dat ook nog als ik 18 + ben.
  ik bedoel dat ik dan nog gratis kan reizen.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *