Studenten OV aanvragen MBO

studenten-ov-aanvragen-mboDe regels van een studenten OV voor MBO-studenten zijn iets anders dan bij HBO-studenten. Veel MBO-studenten hebben namelijk geen recht op een studenten OV.

Het is niet vanzelfsprekend dat je met een MBO-studie in aanmerking komt voor een studenten OV-chipkaart met een studentenreisproduct. Als je onder de 18 jaar bent, een VMBO diploma op zak hebt en wilt beginnen aan een MBO-studie, krijg je geen studenten OV met studentenreisproduct. Je moet de reiskosten dan helemaal zelf uit eigen zak betalen.

De overheid heeft deze regeling getroffen om studenten te stimuleren om na het behalen van hun VMBO diploma door te studeren op de HAVO.

Eenvoudig studenten OV aanvragen MBO

Een studenten OV is een OV-chipkaart met een studentenreisproduct abonnement.

Als je als mbo student een studenten OV wilt aanvragen, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Ben je dat niet? Dan moet je zelf betalen voor je reisjes met de trein, tram, bus of metro. Een erg dure grap! Het is daarom zeker het overwegen waard om te wachten tot je 18 jaar bent of om verder te gaan met havo.

Volg het onderstaande stappenplan om een studenten OV aan te vragen

1. Persoonlijke OV-chipkaart aanvragen
Vraag op de website van de OV-chipkaart een persoonlijke OV-chipkaart aan. Geen anonieme of wegwerp OV-chipkaart dus! Hier kun je namelijk het studentenreisproduct abonnement niet opzetten.

2. Studiefinanciering aanvragen
Zorg voor het aanvragen van de studenten OV, dat je studiefinanciering hebt aangevraagd. Het DUO zal na de aanvraag het studentenreisproduct voor je klaarzetten.

3. OV-chipkaart koppelen aan abonnement
Als het studentenreisproduct is klaargezet, kun je deze ‘ophalen’ bij een van de OV-chipkaart apparaten (bijv. bij de Primera of op het NS station). Als je jouw persoonlijke OV-chipkaart in dit apparaat plaatst en de stappen volgt, kun je jouw OV-chipkaart koppelen aan het studentenreisproduct abonnement van het DUO.

4. Kosteloos reizen met het openbaar vervoer
Je hebt de studenten OV voor mbo-studenten succesvol aangevraagd. Je kunt nu kosteloos gebruikmaken van de trein, bus, tram of metro.

Zit je op het HBO?

Wil je aan een HBO-studie beginnen en heb je een havo diploma op zak? Dan gelden er andere regels voor de studenten OV t.o.v. het mbo. Wil je weten wat? Lees dan verder!

Lees meer

 

9 gedachten over “Studenten OV aanvragen MBO

 1. Evelien van Beek

  Onze dochter wordt op 4 juli 2015 17 jaar en heeft zojuist haar HAVO diploma gehaald. Zij gaat voor twee jaar MBO + studie doen op het MBO College Centrum in Amsterdam om daarna door te stromen naar de Hoge Hotelschool The Haque. Is het nu echt zo dat zij geen recht heeft op een OV studentenkaart ? Zij heeft haar HAVO diploma toch gehaald. En dat zij een vroege leerling is, daarvoor lijkt het dat ze daar de dupe van is. Kunt u aangeven of er ergens een mogelijkheid is voor het aanvragen van een studenten OV jaarkaart ?

  Reageren
 2. Ria Hoekett

  Mijn dochter van 16 komt ook niet in aanmerking voor een ov-studentenkaart. Nu is het wel zo dat de vervoersmaatschappijen maand- of jaarkaarten hebben voor kinderen tot 18 jaar tegen een aangepast tarief.

  Reageren
 3. Sylvia

  Heb een tweeling op mbo zij gaan nu hun 2e jaar in maar zijn dit aankomende begin schooljaar nog geen 18 jaar dat worden ze in januari ,komen zij in januari wel in aanmerking van die gratis ov kaart want ik lees overal dat je recht hebt daarop als je studifinanciering aan vraagd maar dat hoeven we niet omdat we nog geen schoolgeld hoeven te betalen kan iemand iitleggen hoe dit dan gaat
  dank je wel

  Reageren
  1. patricia

   je hebt vrijstelling dit jaar van schoolgeld echter mag je gebruik maken van studiefinanciering deze word een gift als zij het diloma halen dus altijd aanvragen. Het reisproduct kan je ook alvast aanvragen. De sudiefinanciering gaat in de maand dat zij 18 worden ook het reisproduct. Op de site http://www.duo.nl staat alle uitleg. Wel eerst een digid aanvragen deze heb je nodig. (ook komen zij in aanmerkng voor zorgtoeslag deze kan je ook al aanvragen. (alles + 3 maanden van te voren regelen)zij moeten ook premie zorg gaan betalen op het moment dat zij 18 worden.

   Reageren
 4. Ronald Claessens

  Wat een onzin dat de overheid door nieuwe MBO studenten die minderjarig zijn géén OV te willen verstrekken om te stimuleren om de HAVO te volgen.
  Het is een klink klare bezuinigingsoperatie omdat dit een grote groep jongeren betreft, die van het VMBO afstuderen. Waarom dan wel na 1 januari 2017. Is de reden die men noemt dan niet meer relevant?
  Als je het seq bekijkt is dit eigenlijk een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Er wordt hier met verschillende maten gemeten over jongeren met dezelfde leeftijd. Ze zouden het net moeten stimuleren dat VMBO-ers een vervolg opleiding volgen. Gelukkig is het voor de jonge HBO-ers inmiddels wel geregeld. Shame you overheid.

  Reageren
  1. Dean

   Ronald, wat je vergeet is dat HBO-ers wel al beginnen met een studieschuld terwijl dit bij het MBO nog een gift is (de studiefinanciering). Wanneer ze dit voor het MBO doen zullen MBO-ers ook gratis OV krijgen (althans, voor zover ik zie komen die data overeen, en zullen er dus alsnog MBO studenten zijn die wel gratis OV krijgen en ook geen schuld opbouwen). En daarnaast kiezen mensen er zelf voor om onder de 18 jaar een MBO studie te doen. Een HBO studie duurt gemiddeld gezien een jaar langer dan een MBO studie, dus het argument dat het inkomen van HBO-ers na hun studie hoger ligt is dan ook onzin (een hogere opleiding is tegenwoordig ook geen garantie meer voor een hoger inkomen, dus ook dat zou geen reden mogen zijn, maar dat is het wel). Mensen kijken teveel naar dingen waar ze geen recht op hebben, maar zien hun privileges als iets dat voor zich spreekt. Ja, het komt misschien door een bezuiniging, maar Nederland verdient veel aan export van kennis (Nederlanders die in het buitenland contracten aangaan om daar een tijd te werken, om vervolgens geld naar Nederland te halen). Dat gaan ze natuurlijk stimuleren, anders moet de overheid steeds meer bezuinigen.

   Reageren
 5. Hosting

  Al 30.000 minderjarige studenten in het mbo hebben een aanvraag ingediend voor een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2017 kunnen ook zij gratis reizen met het openbaar vervoer.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *