Studenten OV aanvragen HBO

studenten-ov-aanvragen-hboAls je een HBO studie wilt starten, krijg je recht op een studenten OV. Met deze studenten OV kun je doordeweeks geheel gratis reizen met het openbaar vervoer. 

Een HBO studie volgen is al duur genoeg. Je moet collegegeld betalen voor je studie en elk jaar nieuwe studieboeken kopen. Wat als hier ook nog de reiskosten bij kwamen? Dan werd het bijna onbetaalbaar! Hier was de Nederlandse overheid het ook mee eens. Hierdoor hebben zij besloten dat HBO-studenten een studenten OV mogen aanvragen om vervolgens gratis met het openbaar vervoer te kunnen reizen van en naar hun hogeschool.

Eenvoudig studenten OV aanvragen HBO

Een studenten OV is een persoonlijke OV-chipkaart met een studentenreisproduct abonnement.

Voor het aanvragen van een studenten OV, moet je eerst een persoonlijke OV-chipkaart hebben. Dit is een algemene chipkaart waar je persoonlijke gegevens opstaan en waar je saldo op kunt zetten voor als je in het weekend wilt reizen. Je kunt deze persoonlijke OV-chipkaart koppelen aan een studentenreisproduct. Hierdoor kun je doordeweeks gratis met het openbaar vervoer reizen.

Volg het onderstaande stappenplan om een studenten OV aan te vragen

1. Vraag een persoonlijke OV-chipkaart aan
Vraag op de website van het OV een persoonlijke OV-chipkaart aan. Hiervan bedragen de kosten eenmalig 7,50.

2. Vraag studiefinanciering aan
Vraag studiefinanciering aan. Als je dit gedaan hebt kun je bij het DUO jouw studentenreisproduct abonnement aanvragen.

3. Koppel OV-chipkaart aan studentenreisproduct
Koppel je studentenreisproduct abonnement aan je persoonlijke OV-chipkaart. Dit kan bij één van de vele OV-chipkaart apparaten.

4. Gratis reizen als student!
Als alles gelukt is kun je gebruik maken van je studenten OV. Je kunt hier doordeweeks gratis mee reizen. In het weekend geniet je van 40% korting op de ritjes met het openbaar vervoer!

Zit je op het MBO?

De overheid heeft aparte regels vastgesteld voor de verschillende niveaus. Wil je hier meer over weten? Klik dan op de onderstaande knop.

Lees meer

 

12 gedachten over “Studenten OV aanvragen HBO

 1. Carin van der Kaaden

  Als je geen studiefinanciering hebt, wel een hbo opleiding volgt, heb je dan recht op een studenten ov?

  Reageren
 2. Bea

  OV gaat in per 01/10/2015, onze dochter gaat vanaf 31/08/2015 naar het HBO, dit betekent dus dat wij een maandabonement moeten aanschaffen van 399,00 euro. Ongelooflijk! Wie heeft toch bedacht om OV pas in te laten gaan een maand nadat de studie begint?
  Waarom niet per 01/09 OV aktiveren, onnodige hoge kosten!Kan dat niet veranderen??Naast studiegeld, studieboeken ook nog eens 399,00 voor maand reizen?

  Reageren
  1. Maaike

   Zelfde probleem hier…
   Heeft met kinderbijslag te maken.
   Omdat er met dit soort regelingen altijd per kwartaal gewerkt wordt, begint de studiefinanciering en de studenten OV pas een kwartaal na de laatste kinderbijslag.
   Belachelijk, want kinderbijslag koop je nog niet eens de helft van je schoolboeken voor.
   Maargoed, we zullen ermee moeten dealen.
   Ikzelf heb vwo gedaan, ben nu op mn 17e al klaar. Een jaar sneller dus, maar door deze regeling word ik daar gewoon voor ‘gestraft’ . Vrienden van me die zijn blijven zitten ontvingen namelijk al een jaar lang zorgtoeslag en dergelijke & hebben dat deels kunnen opsparen, zo oneerlijk..

   Reageren
  2. nadia

   Ik heb gehoord van een collega dat je het geld terug krijgt als je de ‘bonnen’ bewaart, maar weet niet precies hoe dat in elkaar zit. Het kan inmiddels veranderd zijn, want hij begon met zijn studie 7 jaar geleden. Ik ga naar havo 5 en ik hoop dat je het geld gewoon terug krijgt anders heb ik ook een probleem volgend jaar. Reizen met openbaar vervoer is heel duur in Nederland…

   Reageren
 3. Devon

  Hallo allemaal,

  Ik heb een vraagje ik heb me ov kaart gekoppeld en een email ontvangen dat ik het product over 2 tot 4 werkdagen kan gaan ophalen ondertussen is de 4 werkdagen voorbij en nog staat er dat er geen bestellingen zijn bij de ophaalautomaat. Dus heeft iemand hiervoor een suggestie die ik kan doen? Want maandag begint school al..

  Reageren
 4. Chantal

  – ik ben 17 jaar oud nu (ik word volgend jaar 18)
  – Ik begin nu (september) met mijn hbo studie.

  Als ik het goed begrijp, heb ik dus ook recht op een studenten ov?

  Reageren
  1. Esmey Venecia Volk

   Hoi,

   Ik ben 17 en ik ga dit jaar studeren.
   Vandaar dat ik interesse heb in de studenten ov. Ik vraag me dus af of ik met de studiefinanciering ook de gratis reisproduct krijg?

   Reageren
 5. Jade

  Ik ben na mijn havo examens nog 16 jaar en word pas 9 november 17. Krijg ik dan wel of geen studenten OV kaart? Ik ga een HBO studie doen.

  Reageren
 6. ina

  Ik ben 16 en bijna klaar met vwo (ivm met klas overslaan) wordt begin volgend cursusjaar 17.
  Moet ik nu mijn reisgeld het hele jaar betalen totdat ik 18 hoop te worden?
  Of geldt dat zodra je met hbo of wo begin je gratis met het ov kunt reizen?
  Ik hoop dat iemand mij kan helpen want een heel jaar zelf betalen is echt helemaal niets!!!

  Reageren
 7. Sarah

  Ik ben 16 als ik komend jaar naar het hbo ga,
  Als ik het goed begrijp krijg ik dus geen ov?
  Beetje raar dit, word gestraft omdat ik een vroege leerling ben

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *