OV-chipkaart

ov-chipkaartDe OV-chipkaart is een elektronisch betaalmiddel om te reizen binnen Nederland. Het systeem is pas sinds begin 2012 landelijk geïmplementeerd in het gehele openbaar vervoer. Met een OV kun je gemakkelijk en snel reizen met het openbaar vervoer, je hoeft namelijk geen kaartjes meer te halen bij de betaalautomaten.

Het systeem van dit elektronische betaalmiddel is ontwikkeld door het bedrijf Trans Link Systems B.V. Dit bedrijf heeft jarenlang gewerkt aan de OV-chipkaart. Enkele tijd geleden was dit bedrijf erg negatief in het nieuws, de OV-chipkaart zou namelijk zo lek als een mandje zijn. Deze lekken zouden nu inmiddels gedicht zijn.

Per 9 juli 2014 is het niet meer mogelijk om papieren treinkaartjes te kopen. Deze automaten zijn dus verleden tijd. Je kunt nu alleen maar reizen met een OV-chipkaart. Je hebt verschillende soorten OV-chipkaarten, hieronder staan de verschillende soorten uitgelegd.

Wegwerp OV-chipkaart

Je kunt tegenwoordig geen aparte kaartjes meer kopen voor de trein, tram of bus. Hiervoor moet je nu een wegwerp OV-chipkaart kopen. Dit is eigenlijk precies hetzelfde als een los kaartje, alleen kan je nu van alle soorten openbaar vervoer gebruikmaken met deze ene wegwerp OV-chipkaart. De prijs van de wegwerp OV-chipkaart is afhankelijk van de locatie van je beginpunt en je eindpunt.

Let op: De wegwerp OV-chipkaart is een stuk duurder dan het reizen op saldo met een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart.

Persoonlijke OV-chipkaart

Een persoonlijke OV-chipkaart kun je online aanvragen en bestellen. De aanvraag kost eenmalig €7,50. Deze OV-chipkaart is persoonlijk en kan alleen door jezelf gebruikt worden, anderen kunnen dus niet reizen met deze OV-chipkaart.

Om tijdens je studie gebruik te maken van het studentenreisproduct, dien je een persoonlijke OV-chipkaart te hebben. Met een wegwerp OV-chipkaart of een anonieme OV-chipkaart kan dit niet. Deze kaart is na het aanvragen 5 jaar geldig. Een OV-Chipkaart met studentenreisproduct wordt in de volksmond ook wel Studenten OV genoemd.

Anonieme OV-chipkaart

De anonieme OV-chipkaart kan door meerdere personen gebruikt worden en is niet persoonsgebonden. Per reis mag er maar één persoon gebruikmaken van deze OV-chipkaart.
Het aanvragen van deze OV-chipkaart kost eenmalig €7,50. Deze kaart is 4 tot 5 jaar geldig.

In -en uitchecken

Om gebruik te maken van het OV, moet je tijdens je reis in -en uitchecken. Je checkt in op de beginpunt van je reis. Als je gearriveerd bent op je eindpunt moet je weer uitchecken.

Als je reis bestaat uit verschillende soorten vervoer, denk hierbij aan een trein, tram of bus, moet je meerdere keren in -en uitchecken. Als je bijvoorbeeld met je trein aankomt op Amsterdam Centraal en je moet nog verder met een bus of tram, moet je eerst uitchecken bij de trein. Om je reis te vervolgen moet je hierna weer opnieuw inchecken bij een tram of bus.

Saldo opladen

Om te kunnen reizen met het OV, moet je saldo op je rekening hebben. Dit saldo kun je handmatig toevoegen maar ook automatiseren. Als je vaak met het openbaar vervoer reist, is het handig om maandelijks een bepaald bedrag op je OV-chipkaart te zetten. Hierdoor kom je niet voor verassingen te staan en heb je altijd saldo om te kunnen reizen.

Een gedachte over “OV-chipkaart

 1. Bjorn

  Geachte lezer,

  Mijn OV-chipkaart is verlopen, maar er staan nog wel een studentenreisproduct op. Ik ben onlangs afgestudeerd en heb dus geen recht meer op dit abonnement. Hoe kan ik dit reisproduct stopzetten bij een oplaadpaal als mijn kaart niet meer geldig is?

  Met vriendelijke groet,
  Bjorn

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *