Hogere boete voor oud-student die ov-kaart misbruikt

Oud-studenten die doelbewust met hun verlopen ov-studentenabonnement reizen, kunnen vanaf 2019 een hogere boete verwachten, van 150 euro per halve maand. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) besloten. Ze hoopt dat zo het aantal boetes fors naar beneden gaat.

Studenten moeten nu een boete van 97 euro per halve maand betalen als ze tegen de lamp lopen. Van Engelshoven verlaagt dat bedrag in de eerste maand naar 75 euro per halve maand. Daarmee worden vergeetachtige studenten gematst, maar als ze een maand later nog steeds met een verlopen reisrecht reizen, ontvangen ze alsnog het boetebedrag van 150 euro per halve maand.

Als de studentenkaart na uitschrijving helemaal niet wordt gebruikt, volgt er geen boete meer. ,,Met deze maatregelen loopt de frauderende student sneller tegen de lamp en we grijpen iets minder hard in als een student net te laat is met het stopzetten van zijn reisproduct”, aldus de bewindsvrouw.

Automatisch

Het ministerie heeft laten uitzoeken of studentenreisproducten waarop studenten geen recht meer hebben automatisch stopgezet kunnen worden, maar dat blijkt te duur. Die regeling kan tot 100 miljoen gaan euro kosten. Bovendien is het vooralsnog ook op technisch gebied te ingewikkeld. ,,De capaciteit is daarvoor niet groot genoeg”, aldus Van Engelshoven, die benadrukt dat de vervoersbedrijven die capaciteit komend jaar zullen verdubbelen.

Wel wordt het mogelijk om 2019 ov-kaartnummers op een blacklist te rouleren. Dat betekent dat de ov-kaart van een (oud-)student de ene dag wel op een geblokkeerde lijst staat en de andere dag niet. Hierdoor wordt de pakkans vergroot, meent de minister. Reisproducten waarop studenten geen recht meer hebben komen op dit moment automatisch na een jaar op een blacklist. Die periode wordt vanaf 2019 verkort naar negen en mogelijk zelfs zes maanden.

De laatste jaren is het bedrag aan ov-boetes gedaald van 52,6 miljoen euro in 2014 tot 40,7 miljoen vorig jaar. Van Engelshoven wil dat die dalende tendens doorzet.

Bron: https://www.ad.nl/politiek/hogere-boete-voor-oud-student-die-ov-kaart-misbruikt~a5d23223/

Bekijk hoe je je Studenten OV kunt stopzetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *