Fraudejagers ministerie vroegen van 377 studenten reisgegevens op

Het ministerie van Onderwijs heeft de afgelopen jaren 377 keer reisgegevens van studenten opgevraagd bij Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart. Fraudejagers van het ministerie onderzochten of de studenten ten onrechte een uitwonendenbeurs kregen, terwijl ze eigenlijk thuis woonden. Studentenorganisatie ISO is woedend.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie bracht het aantal vanmorgen naar buiten in een reactie op berichtgeving in de Volkskrant. Hoewel Translink normaal gesproken alleen informatie over ov-gebruikers afstaat na tussenkomst van een officier van justitie, is in dit geval een uitzondering gemaakt. ,,Onze juristen hebben van DUO begrepen dat er een wettelijke grondslag is om bij ons gegevens op te vragen”, zegt een woordvoerster van Translink tegen de krant. ,,Sterker, DUO is een toezichthouder en daardoor zijn wij zelfs wettelijk verplicht die reisgegevens af te staan.”

Het is echt onacceptabel dat de privacy van tientallen studenten op deze manier geschonden wordt

ISO-voorzitter Rhea van der Dong.

Volgens Translink ging het om het vijf à tien verzoeken per week, waaraan steeds is voldaan. Een van de betrapte studenten, die een uitwonendenbeurs ontving terwijl hij eigenlijk thuis woonde, stapte afgelopen voorjaar naar de rechter voor overtreding van de privacyregels door DUO. De rechter gaf hem in mei dit jaar gelijk, waardoor de student geen boete of geld terug hoefde te betalen.

Translink verstrekt sinds de uitspraak dit jaar geen reisgegevens meer, maar DUO is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Er zou volgens de dienst wel degelijk een wettelijke basis bestaan voor de controles. De kwestie komt eind dit jaar opnieuw voor de rechter.

‘Onacceptabel’

Studentenorganisatie ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is woedend en vindt dat onrechtmatige controles op het reisgedrag van studenten voor onderzoek naar misbruik van de studiebeurs onmiddellijk moeten stoppen. ,,Het is echt onacceptabel dat de privacy van tientallen studenten op deze manier geschonden wordt”, zegt ISO-voorzitter Rhea van der Dong.

Ook de Maatschappij voor Beter OV reageert geschokt en heeft inmiddels een klacht opgesteld over de schending van de privacy van reizigers. Die zal de club gaan indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De autoriteit zegt de klacht nog niet te hebben ontvangen, maar er via internet kennis van te hebben genomen ‘en er zeker onderzoek naar te gaan doen’.

Hoger onderwijs

Sinds september 2015 bestaat door de invoering van het studievoorschot geen verschil meer tussen uit- en thuiswonende studenten in het hoger onderwijs. Het misbruik kan volgens DUO daarom niet meer worden gepleegd door de nieuwe generatie studenten. In het middelbaar beroepsonderwijs bestaat dat verschil nog wel en daar zal controle blijven plaatsvinden, als het aan DUO ligt.

Het opsporen van frauderende studenten blijft voor DUO topprioriteit. In 2013 werden er bij 7.000 controles 3.300 studenten betrapt. Controles blijven dan ook van groot belang omdat er veel gemeenschapsgeld mee gemoeid zou zijn, stelt de dienst.

Bron: https://www.ad.nl/politiek/hogere-boete-voor-oud-student-die-ov-kaart-misbruikt~a5d23223/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *