Buschauffeurs schouder aan schouder tijdens ov-staking

Buschauffeurs hebben vandaag massaal gehoor gegeven aan de oproep om het werk neer te leggen. Busstations in heel Nederland liggen er al de hele dag verlaten bij. Veel mensen zitten zonder vervoer, de verwarring is hier en daar groot, máár echte chaos blijft uit.

De actie van de vakbonden lijkt nu al geslaagd: het overgrote deel van de circa 12.000 chauffeurs heeft het werk neergelegd. Bijna overal in het land is er vandaag geen rijdende bus te spotten en op sommige plekken rijdt er ook geen trein. En dat tot vanavond 23.00 uur.

Dat de actiebereidheid groot is, zegt alles over hoog groot de frustratie is bij chauffeurs. ,,Tijd om te plassen is er vaak niet meer, dus ik drink nu een stuk minder tijdens werk. Niet gezond, maar noodzaak,” luidt hun kritiek. De werknemers eisen meer loon én minder werkdruk van hun bazen. Dat zijn vooral de vervoerders Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS.

Stakende buschauffeurs in Breda.

Stakende buschauffeurs in Breda. © Saminna van den Bulk

Kennelijk waren die vervoerders ook verrast door de massale stakingsbereidheid van hun werknemers, want een aantal had zijn informatievoorziening niet op orde. Zeker in de ochtend was er veel verwarring of er nog wel bussen gingen rijden of niet. Arriva paste bijvoorbeeld de informatie op de borden pas in de loop van de ochtend aan, vertelt woordvoerder Maaike Visser. ,, We begrijpen dat de informatie verwarrend was, dat is een probleem waar we vanochtend inderdaad mee te maken hadden. Het is veel werk om al die ritten uit het systeem te halen, dus het duurde even voor het was opgelost, maar sinds een uur of tien zouden de informatieborden geen ritten meer moeten aangeven.’’

Is dit serieus of een grap?

Sommige reizigers reageren al net zo verrast op de grootschalige stakingsactie. Zo vragen Anne Krikke (18) en Daphne van den Berg (19) twijfelachtig als ze horen over de staking: ,,Is dit serieus of een grap?’’, wachten op de bus naar het Zwolse centrum voor een middagje naar de bioscoop.

Toch zijn veruit de meeste reizigers goed voorbereid, vindt reizigersvereniging Rover. Daar zijn tot nu toe slechts enkele klachten binnengekomen. ,,Over het algemeen was de staking bij veel mensen tijdig bekend en het helpt ook dat studenten nog vrij zijn”, vertelt woordvoerder Sanne van Galen.

Het is de vraag of de overlast bij een volgende staking ook zo gering is. Vakbond CNV heeft al aangekondigd vanaf 16 januari te willen doorgaan met staken, maar dan in de vorm van regionale estafette-acties. ,,Als de werkgevers denken dat het hiermee klaar is, hebben ze het mis”, reageert CNV.

Ook FNV sluit zich bij die boodschap aan. ,,We hopen dat we met deze staking een duidelijk signaal hebben gegeven aan de werkgevers om concrete afspraken te maken. We geven ze hiervoor tot 15 januari de tijd om inhoudelijk op onze eisen in te gaan, anders volgen regionale acties.”

Dolgraag

De werkgevers benadrukken juist dat zij ‘dolgraag’ in gesprek willen met de vakbonden. ,,Wij nodigen de bonden van harte uit om goede afspraken te maken over de thema’s werkdruk, vergrijzing, scholing en de loonparagraaf. We zien ruim voldoende aanknopingspunten om met elkaar in gesprek te gaan,” zegt Fred Kagie, voorzitter van de brancheorganisatie Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV).

Bron: https://www.ad.nl/economie/buschauffeurs-schouder-aan-schouder-tijdens-ov-staking~a92df96d/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *