Vragen/problemen?

Heb je problemen met het aanvragen van de studenten OV-chipkaart? Of misschien heb je een vraag?

Plaats dan een bericht hier onder!
134 gedachten over “Vragen/problemen?

 1. N habib

  Hallo,

  Mijn studenten ov kaart is gestolen en heb daarvoor een tijdelijke product aangevraagd. Helaas is het langer dan 7 dagen zo dat ik mijn studenten reis product nog niet op tijd is gekomen. Ik heb geprobeerd om het nog eens te proberen, maar ik ben afgwezen. Wat kan ik nu doen?

  Reageren
   1. kaan

    Geachte men,mevr,

    Ik doe vavo (vmbo-tl) ik moet elke dag reizen met een studentenkorting (ov). Maar alsnog kost het mij per maand 105 euro. Hoezo krijgen mbo”ers een gratis ov chipkaart en studenten van vavo niet?

    Groeten,
    KAAN

    Reageren
 2. Ramsoedh

  Ik ben een mbo student. Ik wordt in april 2015 18 jaar. Mijn vraag is. Kan ik inplaats van de ov een geldbedrag krijgen?

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Beste Ramsoedh,

   Wat bedoel je precies met een geldbedrag? Als je recht hebt op een studentenreisproduct kun je dit abonnement op jouw persoonlijke OV-chipkaart laden. Je hoeft in dit geval geen saldo op jouw OV-chipkaart te zetten, om te kunnen reizen.

   Toch is het wel handig om saldo op jouw OV-chipkaart te hebben staan. Als je een keer in het weekend moet reizen, kan dit namelijk niet met het huidige abonnement.

   Succes!

   Reageren
 3. Marjan Schmitz

  Ik heb een kind van 16 jaar die het nivo van HAVO niet kan halen en nu verplicht je de ouder met een laag inkomen om het reisproduct zelf te betalen. Vervolgens wil de overheid dat je een beroep leert en leerplichtig bent.
  Hoe moetje dit in vredesnaam betalen, we kunnen nu eenmaal niet allemaal hbo nivo.

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Hallo Marjan,

   Wij zijn niet gelieerd aan de OV-chipkaart. Onze website geeft alleen maar informatie over het aanvragen en het gebruiken van de OV-chipkaart.

   Je bent hoogstwaarschijnlijk niet de enige met dit probleem. Als je niet in aanmerking komt voor een studentenreisproduct, is dit een flinke financiële tegenvaller. Er valt alleen niets aan te doen.

   Misschien is het verstandig om eens te kijken naar de NS traject vrij maandkaart. Met deze maandkaart kun je goedkoper reizen dan normaal.

   Veel succes!

   Reageren
   1. K. van Veen

    Dit is idd een flinke kostenpost. Ik zit met het zelfde probleem, zoon 16 jaar, naar het MBO. Moet reizen tussen Alphen aan den Rijn en Woerden, kosten met zo’n boven genoemde NS traject vrij kaart maar liefst € 101 per maand! Belachelijk dat 18 jarigen geheel gratis mogen reizen en de jongere alles zelf moeten betalen.

    Reageren
    1. A JUNKER

     Dank je wel door dit soort berichten en klachten is de wet wat betreft 16 jarige die naar het MBO gaan veranderd per 1 januari 2017
     En zitten Ouders van deze kinderen nu niet met hoge reis kosten!!
     Dank je wel

     Ik merk wel dat er door de jaren heen veel geklaagd werd over de lastige aanvraag van het reisproduct!!
     Twee jaar later is hier nog niet veel ( genoeg) aan verandert.

     De info van het reisproduct is nog steeds erg onduidelijk/ verwarrend

     Reageren
 4. Terrence

  mijn ov is beschadigd en niet meer leesbaar, waar kan ik een nieuwe aanvragen.
  het enige wat ik kan vinden is wanneer hij verloren is om een nieuwe aan te vragen.

  Reageren
 5. Mathieu

  Ik ben 18 jaar en doe een mbo opleiding ik weet alleen niet of ik met mijn ov door heel Nederland gratis kan reizen of alleen de route naar school (wat alleen met de bus is)?

  Reageren
   1. Mathieu

    Ik ben 18 jaar en doe een mbo opleiding ik weet alleen niet of ik met mijn ov door heel Nederland gratis kan reizen of alleen de route naar school (wat alleen met de bus is)?

    Reageren
 6. Laura

  Hallo,

  Ik ga op 1 september naar het hbo en word in augustus 18. Volgens duo heb ik dan recht op stufi en de ov vanaf 1 oktober. Op deze site staat echter dat ik daar al op mijn zeventiende recht op heb en dus eerder dan 1 oktober. Hoe zit dit precies?

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Hoi Laura,

   De studenten OV gaat pas in vanaf het moment dat je studiefinanciering ontvangt. Hierdoor heb je vanaf 1 oktober pas recht op het gebruik van het studentenreisproduct.

   Reageren
   1. chantal

    Ik lees elke keer hier iets over studiefinanciering, maar dat is afgeschaft toch? Hoe zit dat dan nu met een studenten ov aanvragen?

    Reageren
 7. H

  Ik heb op het MBO sinds oktober 2013 mijn Studenten OV.
  Ik ben dit jaar klaar op het MBO, en haal mijn diploma.
  Hierna ga ik HBO doen.

  Heb ik op het HBO gewoon weer 4 jaar recht op Studenten OV?

  Reageren
 8. Tijn

  Vraag: Met 17 kan je voor het HBO een ov aanvragen, maar ik ben 17 en ga naar het WO. Kan ik ook OV aanvragen ? Ik heb 2 uur trein-tijd nodig om bij mijn studie te komen. Mijn toekomstige studie wordt maar op 1 TU in Nederland gegeven.

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Beste Tijn,

   In het hoger onderwijs geldt geen minimumleeftijd voor studiefinanciering i.c.m. een studentenreisproduct. In jouw geval heb je hierdoor dus recht op een studenten OV terwijl je onder de 18 jaar bent.

   Er zit echter wel één voorwaarden aan verbonden: het studentenreisproduct kan pas worden geactiveerd binnen het eerste kwartaal wanneer je 18 jaar bent en gaat studeren. Als je studie bijvoorbeeld op 1 september begint en je 1 juli nog géén 18 jaar bent, krijg je pas vanaf 1 oktober studiefinanciering en recht op een studentenreisproduct.

   Veel succes!

   Reageren
   1. Tijn

    Helaas dus in mijn geval. Ik word een jaar later pas 18 en moet dus een jaar zelf alles gaan betalen. Ben dus een te jonge student ??

    Reageren
     1. admin Bericht auteur

      Hoi Tijn,

      In jouw geval heb je pas recht op een studentenreisproduct vanaf 1 oktober, als je studie op 1 september begint.

 9. Dennis

  Ik ga vanaf 1 september studeren op het HBO. Ik zou dus graag gratis willen reizen met OV, maar wanneer ik de stappen lees, zie ik dat je eerst studiefinanciëring aan moet vragen. Maar sinds een tijdje is dat vervallen, of eigenlijk aangepast. Mijn vraag is hoe je dan nu je OV moet aanvragen.

  Met vriendelijke groet,

  Dennis

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Hoi Dennis,

   De ‘studiefinanciering’ is inderdaad niet meer. Deze financiering is namelijk omgezet naar een leenstelsel. Het aanvragen van de studiefinanciering kun je echter wel via dezelfde weg als voorheen doen; namelijk via het DUO. Op de website van het DUO staat ook meer informatie voor het aanvragen van een studentenreisproduct.

   Reageren
 10. Vera van der Wal

  Goedemorgen,

  Voor mijn dochter heb ik een persoonlijk ov-chipkaart aangevraagd en ontvangen. Zij is 16, wordt 17 in december en gaat in september naar de PABO. Nu wil ik een reisproduct aan haar OV koppelen. Ik maak geen gebruik van de studievoorschot regeling. Kan ik dan toch dit reisproduct op haar OV krijgen?

  Dank je wel en vriendelijke groet,
  Vera van der Wal

  Reageren
 11. JHN

  Mijn dochter is z 17 jaar en gaat straks naar het hbo.Heeft zij zonder studiefinanciering ook recht op een ov jaarkaart

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Beste JHN,

   Het studentenreisproduct is onderdeel van de studiefinanciering. Wanneer de studiefinanciering ingaat, kan het studentenreisproduct worden aangevraagd.

   Reageren
 12. caroline

  hallo,
  mijn dochter word dit jaar 18jaar
  wil graag weten of ze gratis reist na haar 18e
  ze gaat 1,5 dag naar school en 24 werken.
  komt ze hiervoor in aanmeking?

  Reageren
 13. Eva

  Helaas is mijn studenten OV een paar maanden geleden gestolen. Vandaag ben ik mijn vervangende OV-chipkaart kwijtgeraakt en heb geen idee of die nog boven water zal komen. Als ik nu een nieuwe OV kaart aan wil vragen krijg ik een melding dat ik mijn OV al als kwijt had gemeld, hoe kan ik nu mijn studenten OV opnieuw aanvragen?

  Groetjes

  Reageren
 14. Jan Willem

  Onze zoon zit op HAVO 4 en moet helaas afhaken.
  Hij heeft gekozen voor MBO te gaan doen, we weten dat hij tot zijn 18 jaar geen recht heeft op Studenten OV.
  Maar heeft hij wel recht op gratis OV vanaf zijn 18e zonder VMBO of HAVO diploma?
  Klopt het dat deze OV maar voor 4 jaar geldt , omdat het idee is om na MBO zijn HBO te gaan doen, wat zeker een Studenten OV benodigd is voor minimaal 8 jaar.

  Reageren
 15. Remco

  Ik maak op het moment al gebruik van een studenten ov, maar ik ben nu klaar met mijn MBO en ga volgend jaar HBO studeren. Behoudt ik deze ook? Moet ik nog iets aangeven om heb te kunnen behouden?

  Reageren
 16. Alfred Krans

  Mijn zoon studeert sinds vorig jaar aan een hbo-opleiding, is internationaal student met een studievisum van 4 jaar. Hij heeft geen recht op studiefinanciering, zijn studie wordt door mij betaald, ik ben Nederlander met een zoon met de Nigeriaanse nationaliteit. Hij reist met een persoonlijke OV-kaart en heeft geen recht op studentenkorting.Dacht ik. Op het station werd hem vorige week echter gezegd, dat hij daar wel recht op heeft en dat hij zijn kaart om moet laten zetten naar een studenten ov- kaart. Hij reisde met een studiegenoot, ook uit Nigeria, die wel een Ov-studentenkaart had. Hoe kan dat?

  Reageren
 17. Liesbeth

  Mijn dochter heeft met vlag en wimpel haar vmbo diploma gehaald en verheugt zich enorm op de door haar gekozen mbo opleiding.
  Ze is 16 en weet precies wat ze wil.
  Jammer dat u, c.q. de overheid, zegt dat ze beter havo kan gaan doen? Of moet wachten tot ze 18 is met deze opleiding? En vervolgens fijntjes opmerkt dat dat een dure geschiedenis gaat worden…
  Dat werkt écht stimulerend…

  Reageren
  1. Anita

   Het gaat de overheid alleen om kostenbesparing. De groep Mbo-studenten tot 18 jaar is dermate groot dat het de overheid heel veel geld kosten om ook deze groep van een gratis reisproduct te voorzien. Dit heeft echt niets te maken met het stimuleren van leerlingen om naar Havo te gaan. Een 18e verjaardag is zeker een feestdag!
   Net zo krom is het dat voor nieuwe studenten het reisproduct pas ingaat per 1 september of 1 oktober, terwijl de ouderejaars studenten gebruik kunnen maken van hun reisproduct zodra de zomervakantie eindigt. Wat zou het een hoop kosten, tijd en ergernis voor de studenten en hun ouders schelen als de overheid daar 1 norm voor zou hanteren.

   Reageren
 18. Cindy

  Onze zoon gaat 1 september naar het HBO. Maar wordt pas in september 17 jaar. Begrepen dat zijn OV pas 1 oktober ingaat. Klopt het dat we dus en dit zelf moeten gaan betalen, en dat de kinderbijslag stopt?

  Reageren
 19. Sylvia

  Mijn dochters gaan het 2e schooljaar in op mbo maar zijn nog geen 18 dat worden ze in januari wij hebben geen studiefinanciering nodig omdat we nog geen schoolgeld hoeven te betalen maar heb je zonder studiefinanciering GEEN recht op een gratis ov omdat ik overal lees dat je een formulier krijgt als je studiefinanciering aan vraagt

  Reageren
 20. RJS Lindeman

  Beste,

  Mijn studentenreisproduct is per juli stopgezet. Nu wil ik een kortingsabonnement laden op mijn persoonlijke OV-kaart. Echter, mijn OV-kaart verloopt op 27-08-2015. Als ik een weekend-vrij abonnement wil uploaden krijg ik de melding dat de duur van mijn abonnement de geldigheidsduur van mijn OV-kaart overschrijdt en dat ik het abonnement niet kan bestellen. Hebben jullie een oplossing? Moet ik eerst een nieuwe OV-kaart opvragen en dan een abonnement bestellen? Dat zou vervelend zijn, want dan kan ik de komende dagen niet met korting reizen.

  Alvast bedankt voor de reactie

  Reageren
 21. Milou

  Hoi,
  Ik ben 18 jaar en ga naar het HBO, maar nu val ik in de regeling van een studielening in plaats van studiefinanciering. Hoe kan ik dan alsnog mijn studenten OV aanvragen? Ik heb nu al wel mijn persoonlijke OV aangevraagd en binnen gekregen.

  Reageren
 22. danny

  Ik heb een paar jaar terug mijn niveau 2 diploma behaald waarvan ik te jaar gebruik heb gemaakt van de basisbeurs.
  Nu wil ik weer terug naar school voor een ander niveau 2 diploma, alleen is mijn vraag hoe lang heb ik nog recht op OV gezien ik al 2 jaar hiervan gebruik heb gemaakt.
  Op internet kom ik namelijk uiteenlopende antwoorden tegen.

  Reageren
 23. Micheline

  Geachte administratie,

  Ik begrijp uit de website dat je pas een studenten OV-chipkaart kunt aanvragen nadat studiefinanciering is aangevraagd. Nu is het zo dat onze dochter geen studiefinanciering / lening krijgt / aanvraagt. Wat te doen om in het bezit te komen van een Studenten OV-chipkaart (ze is ingeschreven bij de Erasmus Universiteit Rotterdam voor het studiejaar 2015 – 2016)?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  Reageren
 24. Tara Kikken

  Hallo,

  Sinds dit jaar is er geen mogelijkheid meer tot aanvragen van studiefinanciering, aangezien nu alles geleend moet worden. Desondanks wil ik toch echt de studenten-ov, maar door iedere beschrijving op iedere site word ik doorverwezen naar het formulier dat ik zou moeten ontvangen na het aanvragen van studiefinanciering. Dit kan ik dus niet. Hoe kan het op een andere manier? Ik ben al in het bezit van een persoonlijke ov, overigens, dus zou ik het studentenabonnement graag aan deze willen koppelen.

  Bij voorbaat dank voor uw hulp.

  Reageren
 25. Ginny

  goedemorgen,

  per 1 september ga ik beginnen aan mijn hbo opleiding en nu staat er omdat ik nog geen 18 ben (pas in februari) dat ik de eerste maand (september) geen reisproduct krijg.. Moet ik de eerste maand zelf betalen of kan ik dat later declareren.. of zijn er andere opties..?
  alvast bedankt!

  groetjes Ginny Ton

  Reageren
 26. Anouk

  Hallo,

  Per 26 augustus start ik met mijn hbo opleiding Communicatie.
  Ik vraag alleen een aanvullende beurs aan. Zelf heb ik al een persoonlijke OV chipkaart.
  Hoe en wanneer kan ik mijn studenten OV aanvragen?

  BIj voorbaat dank.

  Groetjes,

  Anouk

  Reageren
 27. Romi Peeters

  Hallo,

  In februari heb ik mijn diploma aan het MBO behaald, en na de vakantie ga ik verder aan het HBO.
  Mijn vraag is: Gaat mijn OV dan pas 1 september in, of net zoals bij de anderen die al OV hebben, op 16 augustus (na de vakantieperiode van OV)?
  Het zou namelijk erg krom zijn als je al 2 weken naar school moet, en je gratis OV pas 1 september in gaat!

  Groetjes

  Reageren
 28. Leo

  Hallo,

  Ik wil geen studiefinanciering aanvragen, maar wel een studenten-ov aanvragen.
  Hoe gaat dit in zn werk?
  PS. Vanaf wanneer kan ik mijn studenten-ov dan daadwerkelijk in gebruik nemen?

  Groeten, Leo

  Reageren
  1. Margareth

   Als je via duo financiering aanvraagt, kun je ook aangeven dat je alléén gebruik wil maken van de ov ( dus zonder verdere lening).

   Reageren
 29. Dionne

  Goedemorgen,

  Ik ben sinds kort gestopt met mijn opleiding en heb mijn ov studentenproduct ook al stop gezet bij een automaat. Maar hoe kan ik nu beginnen met het terug betalen van mijn opgebouwde schuld?

  Met vriendelijke groet,
  Dionne

  Reageren
 30. Margareth

  Goeiemorgen
  Ik ga een opleiding doen aan de Universiteit van Amsterdam, maar ik wordt pas 18 half december. Ik heb studiefinanciering aangevraagd, en wat ik begrijp is dat deze pas ingaat vanaf januari.
  Werkt het studentenreisproduct dan ook pas vanaf januari? Ik begreep namelijk dat het studentenreisproduct ook kan worden gebruikt als je nog geen 18 bent?

  mvg

  Reageren
 31. maulo

  Hallo ik moet de 24ste deze maand naar Amsterdam toe met de trein. Ik begin dit jaar aan de hbo in Amsterdam maar vanaf wanneer gaat mijn studentenreisproduct in? moet ik de volledige treinprijs betalen of krijg ik korting of is het misschien gratis omdat ik een weekabonoment neem?

  mvg maulo

  Reageren
 32. Kiek

  Hallo,

  Ik ben 17 en ik moet 27 augustus al naar school toe. Ik ga studeren aan het HBO maar vanaf wanneer kan ik gratis reizen met mijn studenten-ov? En als ik nog niet gratis kan reizen de 27e krijg ik dan wel korting als ik met de trein reis of ik moet ik gewoon de volle mep betalen?

  Groetjess

  Reageren
 33. Kirsten

  Hallo,

  Ik begin 7 september met de vavo. Ik ben namelijk afgelopen jaar gezakt voor mijn havo.
  Heb ik nu recht op gratis ov?
  Er staat namelijk overal dat ik een formulier gekregen zou moeten hebben bij de aanvraag van de studiefinanciering. Maar bij de aanvraag van de tegemoetkoming voor mij (Rutteregeling) zat geen formulier.
  Hoe kan ik nu gratis studenten ov aanvragen?

  Met vriendelijke groet

  Reageren
 34. Shannon

  Beste heer/mevrouw,

  Naar aanleiding van diverse keren sites bezocht te hebben kom ik toch echt niet het stappenplan tegen met hoe ik een studentenreisproduct kan aanvragen. Ik wordt bijna 18 en ik wil niet in aanmerking komen met een lening, dus alleen het gratis reizen aangezien ik ook een niveau 4 opleiding volg.
  Deze stappen heb ik al ondernomen;
  1. Een normale OV kaart aangevraagd en binnengekregen
  2. Een smscontrole functie voor het DUO per brief binnen gehad en deze werkt.
  Als ik inlog bij het DUO zie ik alleen dat ik studiefinanciering kan aanvragen en moet aangeven welk soort studiefinanciering ik wil. Kunt u alstublieft duidelijk aan mij uitleggen doormiddels van een stappenplan hoe ik zonder een lening in aanmerking kan komen voor een studentenreisproduct?

  Reageren
 35. nadia

  Hoi,

  Een vraagje, mijn stufi is net stopgezet maar je hebt dan toch altijd nog 1 jaar langer ov?
  ik dacht dat ik dat gelezen had.
  Mijn studie is nog niet klaar namelijk….

  gr. N

  Reageren
 36. wil koopmans

  Onze dochter start op 31 augustus op het hbo. Zij heeft haar havo diploma en wordt pas 18 jaar oud op 17 september van dit jaar. Kan zij al vrij reizen?

  Reageren
 37. Saar

  Ik moet mijn studentenreisproduct stopzetten uiterlijk 7 september. Ik kreeg dit mailtje: Volgens onze gegevens heb je per 1 september 2015 geen recht meer op een studentenreisproduct. Zet je studentenreisproduct uiterlijk op maandag 7 september 2015 stop bij de ophaalautomaat.

  Kan ik nog wel gebruik maken van het gratis reizen tot 7 september is mijn vraag.

  Alvast bedankt,
  Vriendelijke groet,
  Saar

  Reageren
 38. Melissa

  Ik ga dit jaar hbo doen en heb al studentenreisproduct aangevraagd, vanwege mijn leeftijd krijg ik dit pas vanaf 1 oktober. Mijn vraag is; hoe kan ik zo goedkoop mogelijk reizen in september? Ik heb al een ov-kaart.

  Reageren
 39. Eser

  Goedendag,

  Ik ben nu net begonnen met mijn HBO studie en ik weet dat ik mijn studentenreisproduct en studiefinanciering pas 1 oktober krijg, maar ik wil graag benadrukken dat ik nu een maand lang mijn reiskosten zelf moet betalen, en dat wordt heel duur voor mij sinds dat het voor mij dagelijks 27euro kost. Ik wil graag te weten komen of ik mijn reiskosten kan declareren en/of op z’n minst een korting kan krijgen op het reizen voor deze maand.

  Met vriendelijk groet,
  Eser

  Reageren
 40. Yvonne

  Goedemiddag,
  Mijn dochter is 18 jaar en start maandag a.s. aan het VAVO-Lyceum. Heeft zij recht op een studenten OV?
  Ik hoor graag z.s.m.
  Met vriendelijke groet,
  Yvonne Tempelaars

  Reageren
 41. Nikki Beunder

  Ik heb mijn studenten ov op 19 augustus aangevraagd en gekoppeld aan mijn ov-chipkaart.
  Nu wilde ik hem gaan ophalen bij zo’n ophaalpunt maar er stond niks op het scherm dus ik ging online kijken en het bleek dat ik hem pas in oktober kon ophalen terwijl mijn school dan al een maand is begonnen.
  Hoe kan dit ?

  Met vriendelijke groet,
  Nikki Beunder

  Reageren
 42. Pien

  Ik heb een studenten ov aangevraagd met een weekabonnement en dit abonnement opgehaald bij een automaat. Ik heb al studiefinanciering aangevraagd maar toch krijg ik een bericht van de bank dat er volgens een automatisch incasso elke maand een geldbedrag (ter hoogte van het abonnement) van mijn rekening wordt afgeschreven. Er is iets niet goed gegaan maar wat moet ik nu doen?

  Met vriendelijke groet,
  Pien

  Reageren
 43. Sabine

  Ik ben 18 jaar en zit nu in mijn 1e jaar van mijn hbo opleiding. Ik heb een ov en studenten reis product aangevraagd, maar nu staat er op DUO dat het vanaf 1 oktober pas ingaat. Waarom is dat zo? Je zou namelijk denken dat wanneer je je abonnement heb opgehaald bij een ophaalautomaat dat je er ook meteen gebruik van zou kunnen maken. Alvast bedank.

  Reageren
 44. Lynn

  Hallo,
  Momenteel volg ik een studie bedrijfskunde aan het HBO, echter blijkt deze studie iets te hoog gegrepen te zijn voor mij en wil ik nu overstappen naar een pre HBO studie. Nu is mijn vraag of ik alsnog recht heb op een studenten ov, ik ben namelijk 17 jaar en heb een havo diploma, ik ga alleen een opleiding volgen op MBO niveau. Heb ik nog recht op een studenten ov? Zo ja, moet ik hier nog specifieke regelingen voor treffen?

  Reageren
 45. Julia

  Momenteel zit ik in mijn laatste jaar van de HAVO en word eind september 18 jaar. Kan ik dan ook gebruik maken van een ‘studenten OV’, omdat ik dan 18 jaar ben?

  Reageren
 46. davy

  Hoi ik ben 18 september 18 geworden. Ik had in de zomer vakantie al mijn ov aangevraagd. Ik kan hem nu het 1 oktober is. Nog steeds niet ophalen? ik heb wel het mailtje gehad dat het koppelen was gelukt maar er staat niks voor me klaar? hoe kan dit?

  Reageren
 47. Wicher Mol

  Mijn dochter gaat in augustus 2016 aan het HBO studeren, is dan 17 jaar heeft ze dan recht op studenten OV/Kortings OV-chipkaart ?

  Reageren
 48. Carola

  Als een student een ov studentenkaart heeft, maar deze zeer weinig gebruikt, moet hij bij het niet afronden van zijn school(oude regeling) toch het gehele bedrag van dit product terugbetalen?

  Reageren
 49. C.J. Robijn

  Een zoon van bijna 18 op het mbo en reist nu met trajektabonnement. Hoe zet je dit om naar een ov voor 18 jarige, voor het gratis reizen van en de mbo opleiding?

  Reageren
 50. Ingrid

  Beste meneer/mevrouw,

  Ik word binnen kort 18 en zou graag een studenten ov willen maar ik heb geen studiefinanciering nodig het komende half jaar. Kan ik dan wel een studenten ov krijgen of is dat niet mogelijk?

  Groet Ingrid

  Reageren
 51. helene

  Mijn dochter heeft een ov kaart waar iedere keer automatisch een bedrag van afgeschreven wordt. Nu wordt ze morgen 18 jaar en heeft recht op gratis vervoer. Hoe zet ik de betaling stop?

  Reageren
 52. Kevin

  Het volgende is het geval. Ik ben mijn ov kaart met daarop mijn studentenreis product verloren. Na 10 tallen telefoontjes, brieven en mailtjes met diverse medewerkers probeer ik op elk mogelijke manier mijn studenten reisproduct stop te zetten. Één van de keren gebeld en kreeg ik mevr. T. welke mij verzocht een nieuwe kaart aan te vragen waaraan mijn reisproduct gekoppeld zou worden zodat ik deze nu eindelijk bij een ov oplaadpunt stop kon zetten. Dit gedaan maar helaas werd bij deze nieuwe kaart tot op heden het ov studentenproduct niet herkend. Op internet kon ik hem wel stop zetten. Zwaar geïrriteerd vandaag wederom naar één van uw collega’s mevrouw M. gebeld welke mij vertelde dat de kaart waar alles om draait op 23 januari jl. inderdaad door mij via internet is stopgezet maar zij vertelde mij wel dat eer wederom een 3e onterechte aanmaning van €194 onderweg is. Nu zou ik toch echt eens willen weten wanneer dit nu eens opgelost is in een weerwar van bureaucratie! Klantenservice zou al 3 maal terugbellen maar hebben schijn niet de fatsoen dat ook werkelijk te doen!

  Reageren
 53. Kas

  Ik doe inmiddels al meer dan een jaar HBO en ik heb tot nu toe nog nooit een OV nodig gehad, dus deze heb ik ook niet aangevraagd. Maar binnenkort ga ik er wel een nodig hebben. Het probleem waar ik nu mee zit is dat er in de brief staat dat de koppelaanvraag tot maximaal een jaar na dagtekening van de brief in te dienen is. En op de brief staat 1 juli 2014. Wat moet ik nu doen?

  Reageren
 54. Sylvia

  Hallo,
  Mijn dochter wordt 22 April 18 jaar. Ze reist nu om naar school te kunnen met een maandtrajektkaart.
  Vanaf 15 juni kan ze haar studentenreisprodukt ophalen en reizen per 1 juli maar er staat dan nog een trajektabonnement op. Kan ze de studentenreisprodukt evengoed ophalen en nog reizen naar school met haar trajektabonnement tot het studentenreisprodukt geldig is?

  Reageren
 55. G.cameron

  Vraagje..

  Ik doe nu een mbo niveau 4 opleiding die 3 jarig is..sinds leerjaar 1 van deze opleiding heb ik een studenten ov. mijn opleiding loopt bijna ten einde.

  Hierna wil ik een andere studie volgen wat een één jarig traject is. Kan ik dan mij studenten ov-kaart dan verlengen voor één jaar “van september tot september?” Ik heb wel eens meegekregen dat je 5 jaar gebruik mag maken van een studenten ov kaart.

  mvg. G. Cameron

  Reageren
 56. Arjan

  Hallo,

  Mijn vraag is ik ben 34 en wil beginnen aan een opleiding.
  Heb ik ook nog recht op gratis ov of is dit leeftijd gebonden?

  Met vriendelijke groet,
  Arjan van Heer

  Reageren
 57. Louise B.

  Goedemorgen,

  Vorig jaar had ik op tijd mijn studiefinanciering aangevraagd en kon ik gebruik gaan maken van mijn ov-chipkaart, maar toen was ik gezakt voor mijn VWO-examen.

  Vorige week heb ik mijn persoonlijke OV kaart aangevraagd, maar via DUO staat mijn studiefinanciering al klaar. Hoe moet ik dit zien? Kan ik gewoon mijn studenten ov ophalen bij een automaat? Ik krijg mijn studiefinanciering namelijk niet geannuleerd.

  Vanaf september hoop ik een HBO studie te gaan volgen, maar ik weet niet zo goed wat ik nu moet ondernemen…

  Kunnen jullie wat licht schijnen over mijn situatie? Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Louise

  Reageren
 58. jaimy michiels

  ik ga in september naar het albeda college in roterdem ik woon in woerden dus moet ik met de trein dat kost ongeveer 250 euro per maand hoe kan ik iets terug krijgen en waar

  Reageren
 59. Patrick

  Ik ben op 8 mei 18 jaar oud geworden en had daarvoor al mijn studenten reisproduct aangevraagd, echter staat er nu op de duo dat ik het pas kan ophalen vanaf 1 Juli. Dat vind ik nogal raar sinds iedereen die ik ken het vrijwel direct na hun 18e verjaardag konden ophalen.

  Graag ontvang ik zo spoedig mogelijk een reactie.

  Reageren
 60. Felix

  Hallo,

  Ik ben 18 jaar en begin aan de VAVO om mijn HAVO diploma te halen.
  Kan ik hierbij ook een studentenreisproduct aanvragen? of studiefinanciering i.p.v een scholierentegemoetkoming?

  Reageren
 61. Chelsea

  Goedendag,

  Als je een schooljaar lang gebruik hebt gemaakt van je Studenten OV en je niet slaagt, zijn daar kosten aan verbonden? Moet je geld terug betalen of is het alleen stop zetten.

  Ik hoor graag reactie.

  Groetjes,

  Chelsea

  Reageren
 62. Yasmine

  Geachte,
  Ik ben gezakt voor het vwo, en ga aankomend schooljaar VAVO doen.
  Ik word op 28 oktober 18, heb ik dan net als bij hbo/universiteit recht op een studenten ov?
  Zodat ik als student gratis kan reizen?

  Ik hoor graag van u!

  met vriendelijke groet,
  Yasmine Treffers

  Reageren
 63. Sanne

  Mijn dochter wordt eind sept. 2016 18 en heeft haar havo diploma op zak, krijgt ze direct bij de start van haar hbo opleiding een ov chip studenten kaart..

  Reageren
 64. David

  Ik begin 1 september aan de UvA, maar wordt 16 oktober pas 18. Vanaf wanneer heb ik recht op studiefinanciering en het studentenreisptoduct?

  Alvast bedankt.

  Reageren
 65. Lars

  Ik ben 17 en begin na de zomervakantie met een hbo opleiding zonder studie financiering.
  Heb ik recht op ov studentenpas? zo ja , hoe kom ik eraan?

  Alvast bedankt voor de genomen moeite.
  M.vr.gr.
  Lars

  Reageren
 66. Macgillavry

  Hoe weet ik of je als MBO- student in aanmerking komt voor een studenten OV.
  welke voorwaarden gelden hier.

  Reageren
 67. Samantha

  hoi.
  Ik ga volgend jaar studeren aan het HBO maar heb havo gedaan dus ondanks dat ik 16 ben krijg ik toch nog een studenten reisproduct. Ik vroeg me af waarom deze vanaf 1 oktober is aangezien er nu ook geen studiefinanciering is (wel een aanvullende beurs, maar ik snap niet waarom deze 1 oktober pas in zouden gaan, aangezien de school in september al begint, en ik dus de eerste maand onvergoed moet reizen.

  Reageren
 68. Stijn

  Hoi,

  Mijn studenten ov gaat pas in vanaf 1 oktober 2016, maar mijn studie in Utrecht begint al een maand eerder. Is het de bedoeling dat ik voor mijn retourtje helmond – Utrecht elke dag opnieuw 36 euro betaal? Of kan ik mijn OV ook eerder krijgen?

  Groetjes,

  Stijn

  Reageren
 69. Jolanda

  Hallo,
  Mijn zoon start in september as. met een hbo opleiding. Hij wordt in januari 18 jaar. Wij vragen geen lening aan voor zijn studie. Hoe kan hij een studenten OV kaart aanvragen en wanneer gaat deze dan in ?
  Met vriendelijke groet,
  Jolanda Zeegers.

  Reageren
 70. Anne Spee

  Hallo,

  ik ben op 16 juli 2016 18 jaar geworden. Ik begin mijn studie op 5 september, maar mijn gratis reisproduct kan ik pas vanaf 1 oktober gebruiken.
  Waardoor komt dit en kunnen jullie mij een link geven met nog meer informatie?
  Gr. Anne

  Reageren
 71. Kees Mulder

  Ik heb een studentenreisproduct aangevraagd die ingaat vanaf 1 oktober maar ik begin 29 augustus al met mijn voltijdstudie op het hbo, ik zou dan minstens een maand lang zonder studentenreisproduct met de trein moeten reizen wat natuurlijk flink in de kosten loopt.

  Dat het reisproduct pas op 1 oktober ingaat is omdat ik op 1 juli nog geen 18 was waardoor het reisproduct vanaf de 1e maand van het 1e volledige kwartaal van mijn studie ingaat, oktober dus.

  Mijn vraag is nu: is er een manier om de onkosten van de trein voor 1 oktober vergoed te krijgen?

  Reageren
 72. S

  Hallo,ik heb een vraagje,ik ga 29 augustus voor t eerst naar t mbo,en ik word 13 september 18,maar ik heb mijn ov chipkaart wel al ontvangen,kan ik deze nu gewoon al gebruiken,of gast ie op 13 september in,of 1 oktober?

  Met vriendelijke groet

  Reageren
 73. T'jiani Lucht

  Ik ga geen studiefinanciering aanvragen, betaal mijn studie zelf. Ik lees overal dat dat je studente OV gekoppeld is aan je studiefinanciering. Hoe kan ik mijn studente OV alsnog aanvragen zonder studiefinanciering?
  Ik hoor het graag,
  Dank en groet
  T’jiani

  Reageren
 74. Lisa

  Beste Heer/Mevrouw,

  Aankomende maandag start mijn school, alleen geldt mijn studenten ov pas vanaf 1 oktober.
  Mijn school begint in september, wat zou betekenen dat ik een hele maand moet betalen.
  Ik ben 20 jaar, dus het zou gewoon in september moeten gelden.

  Mvg,

  Lisa Verhagen

  Reageren
 75. anneloes

  ik heb studiefinancieering aangevraagd. hoe weet ik nu wanneer duo het reisproduct voor mij heeft klaar gezet? krijg je daar bericht van?

  Reageren
 76. Robert

  Vraag: mijn zoon is 17 jaar en gaat dit jaar voor het eerst naar het HBO. Het studentenreisproduct is netjes aangevraagd. Nu hoor ik dat dit product pas per 1 oktober ingaat omdat hij nog geen 18 jaar is? Waarom niet meteen per 1 september?

  Reageren
 77. Arnoud

  Goedendag,

  Ik ben nog geen 18 en doe nu een HBO studie.
  Heb ik de eerste maand recht op korting of moet ik mijn reisgeld dan zelf betalen?

  Ik hoor graag reactie!,

  met vriendelijke groet,
  Arnoud

  Reageren
 78. deborah

  hoi,

  Ik ben net begonnen op school met vavo. eigenlijk is het gewoon havo op een mbo school. Ik heb thuis wel een brief gekregen over de studentenov. maar hebben vavo studenten hier ook recht op? ik ben bijna 17. hoe zou het dan precies allemaal werken?

  Reageren
 79. Marcel Driessen

  Jullie zetten op de site dat je als HBO-er niet perse 18 hoeft te zijn om een ov reisproduct aan te vragen. Waarom zetten jullie er niet bij dat deze pas ingaat nadat de Kinderbijslagperiode (1 oktober dus) is afgelopen.
  Nu lijkt het alsof het ov-reisproduct al werkt wanneer je aan je studie begint. Je moet dus rekening houden met extra kosten van een paar honderd euro (maandabonnement), die nergens vergoed of geleend kunnen worden.

  Reageren
 80. Jasmine Perdaan

  Hallo,
  Ik heb mijn studentenreisprodcuct aangevraagd, maar die gaat pas vanaf 1 oktober in. In september moet ik gewoon de hele maand naar school. Dat kost voor mij maar liefst €250 deze maand!
  Is er een manier dat ik mijn geld terug kan krijgen?
  Ik studeer trouwens op de HBO. Ik heb gewoon recht op mijn studentenreisproduct en 250 euro vind ik erg veel.
  Met vriendelijke groet,
  Jasmine Perdaan

  Reageren
 81. Ge

  Vorige week vrijdag bericht ontvangen dat mijn studentenreisproduct succesvol is gekoppeld. 2-4 dagen kan ik het ophalen bij automaat. Nu een volle week verder, en nog steeds zegt automaat dat er geen bestelling klaar staat. Mijn pers. ov kaart werkt wel gewoon verder…..kannhet zijn dat het idd langer duurt dan die 4 dagen???

  Reageren
 82. Indy Mossing Holsteyn

  Ik heb al een persoonlijke OV die tot nu toe maandelijks door mijn ouders wordt opgewaardeerd. Hoe ga ik het regelen dat dit dus door de overheid gebeurd?
  Mvg,
  Indy

  Reageren
 83. Jannemarie

  hallo,

  ik word eind oktober 18. Wanneer moet ik dan mijn studenten ov aanvragen en wanneer gaat dit in?

  Groeten,
  Jannemarie

  Reageren
 84. Gaya Sens

  Goedenavond,

  Ik probeer mijn studenten OV aan te vragen, alleen ik heb de sms controle geactiveerd, dat staat ook bij mijn geschiedenis, maar als ik dan het ov wil aanvragen staat er dat het sms controle nog niet is geactiveerd en als ik hem wel wil activeren dan krijg ik weer van hij is al geactiveerd. Zo kom ik natuurlijk niet verder…

  En aangezien het blijkbaar voor 1 oktober moet ga ik dat niet redden en zal ik een kwartaal het dus zelf moeten betalen, terwijl het momenteel aan mijn DigiD ligt.

  Moet ik mijn OV echt voor 1 oktober aanvragen, want wat ik nu moet doen is een nieuw DigiD aanvragen, maar mij gaat dat natuurlijk nooit meer lukken om dan voor 1 oktober te zijn, wat zijn hier de gevolgen van?

  Met vriendelijke groet,

  Gaya Sens

  Reageren
 85. sacha

  geachte,

  ik wil graag een studenten ov aanvragen (dat moest voor 1 oktober) maar ik las dat als je hem wil koppelen aan je persoonlijke ov je eerst een studiefinanciering nodig hebt. het probleem is alleen dat ik 16 ben en dat nog niet aan mag vragen. is er hier een oplossing voor?

  met vriendelijke groet,

  sacha barens

  Reageren
 86. Jermaine

  In mijn e-mail staat dat de reisproduct succesvol is gekoppeld aan mijn ov chipkaart.
  maar dan staat er in het email of je je reisrecht hebt aangevraagd. ik kan het nergens vinden waar je dat kan doen. heeft u enig idee?

  Reageren
 87. R

  hoi ik was vergeten mijn studentenproduct aan te vragen, omdat ik geen idee had hoe het moest, en toen kreeg ik laatst dus een brief van de belastingdienst omdat ik bijna 18 word en daar wordt het wel duidelijk in beschreven. dus nu heb ik het aangevraagd maar gaat het waarschijnlijk pas in december in, zou ik de bedragen van ervoor nog terug kunnen krijgen?

  Reageren
 88. Evelien

  Ik ben na 1 oktober 18 geworden, waardoor ik pas vanaf januari recht heb op studiefinanciering. Ik heb mijn studenten-ov wel aangevraagd, maar nu als ik het product wil ophalen, staat er dat er geen bestellingen zijn. Gaat mijn reisproduct nu ook pas in januari in?

  Reageren
 89. Corinda

  hallo,

  ik ben 18 jaar.
  ik krijg geen studiefinanciering.
  ik doe opleiding werken /leren
  heb ik recht op de gratis ov?

  groet Corinda

  Reageren
 90. Lieke van Bijnen

  Ik ben 17 als ik mijn VWO diploma haal, ik wil daarna het liefst direct door naar de universiteit, maar ik wordt pas in april van het nieuwe schooljaar 18. Hoe zit dat met een studenten OV? Krijg je als universiteitsstudente van 17 wel een OV?

  Reageren
 91. mart

  m’n zoon is 18 jaar zit op de MBO en heeft een studenten Ov-kaart maar hij kan niet vrij reizen.
  Hij moet elke dag zijn 18,20 betalen om op school te komen.
  Hoe moet ik dit oplossen?

  Reageren
 92. Brian Wijnings

  Ik heb vorige week een bericht/herinnering ontvangen dat ik mijn ov kaart moet koppelen. Het probleem is, dat ik hem nog niet ontvangen heb. Hij is ongeveer 6 weken geleden aangevraagd. Er is dus iets misgegaan met de verzending. Wat nu ?

  Reageren
 93. Eva

  Hoi,

  Ik heb net studiefinanciering aangevraagd (van €0 per maand), begreep dat dat nodig was om gratis ov aan te vragen. Ik heb ook net een persoonlijke ov kaart aangevraagd, hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik er gratis mee kan reizen?

  Groetjes, Eva

  Reageren
 94. jolanda

  Hallo,
  Mijn zoon zit op havo vavo
  Ik heb begrepen dat hij perr 01-01-2017 gratis kan reizen.
  Waar / hoe vraag ik dit aan?
  groetjes Jolanda

  Reageren
 95. chentie

  hallo,

  Ik ben 17 jaar.
  ik heb mijn studenten OV stop gezet, maar ik sta nu ingeschreven voor een startende opleiding in September. is het mogelijk dat ik mijn studenten OV weer kan ophalen halen bij een ophaal automaat?

  Reageren
 96. Bryan de Meij

  Beste mensen

  Ik heb een probleem. Ik heb ongeveer 500 euro moeten betalen omdat het maar niet lukte om mijn gratis studente OV te regelen. inmiddels is dit gelukt maar hoe kan ik mijn geld terug krijgen

  Met vriendelijke Groet,
  Bryan

  Reageren
 97. y

  Hallo,
  ik heb een ov kaart opgestuurd gekregen ,maar mijn voornaam klopt niet ,verder klopt mijn achternaam en geboortedatum wel moet ik hiervoor een nieuwe kaart aanvragen?

  mvg , Youssra Hammouchi

  Reageren
 98. Marijke Meijer

  Hallo,

  Ik heb zonet een poging gedaan tot het activeren van mij studenten ov kaart. Nu heb ik 2 keer mijn zorgpas opgestuurd omdat ik geen id-kaart heb. Die ben ik kwijt en heb deze nog niet teruggevonden.

  Kan het alsnog zijn dat mijn aanvraag geaccepteerd wordt?

  Met vriendelijke groet,
  Marijke Meijer

  Reageren
 99. Ellen

  Hallo,

  Vanochtend moest ik voor het eerst sinds de vakantie weer naar school. Echter kwam ik er vanochtend plots achter dat ik mijn ov-kaart kwijt ben. Ik heb direct gebeld om hem te laten blokkeren en een nieuwe aan te vragen, maar vandaag had ik dus geen studentenreisproduct. De vrouw aan de telefoon vertelde mij dat je een tijdelijke aan kan vragen, maar het was nog te vroeg om een anonieme kaart te kopen (winkels nog dicht) en ik had geen tijd meer om uberhaupt nog iets te kunnen regelen. Ik heb dus een retourtje moeten kopen van €20,60. Nu is mijn vraag; kan ikndit laten declareren, aangezien ik recht heb op mijn studentenreisproduct? De vrouw aan de telefoon zei mij dat ik dit wel kon proberen, maar ik weet niet via welke weg ik dat kan doen.

  Ik zie graag een reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groet,
  Ellen

  Reageren
 100. Michelle Schutte

  Hallo,

  Als het goed is start mijn 16 jarige dochter in September aan het ROC.
  Wanneer moet ze de studenten ov aavragen?

  Reageren
 101. yannivkc

  ik ben wel 18, heb vorig jaar al gestudeerd en heb al een studenten reis product gehad.
  Vanaf augustus ga ikdoor met mijn studie, maar wanneer zou ik dan mijn reis product al kunnen aanvragen?

  Reageren
 102. kayla

  hallo,

  ik heb al een studenten ov alleen mijn ov kaart verloopt bijna kan ik dan gewoon en nieuwe ov kopen en dan gewoon weer opladen met studenten ov.

  hopelijk heeft iemand hier een antwoord op.

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Je persoonlijke OV-chipkaart heeft een geldigheid van vijf jaar. Is je OV-chipkaart verlopen? Dan moet je het volgende doen:

   Stap 1: vernieuw online je OV-chipkaart
   Een vernieuwde OV-chipkaart bestel je online via OV-chipkaart.nl. Hiervoor betaal je 7,50 euro. Het saldo van je oude OV-chipkaart ontvang je binnen 30 dagen nadat je OV-chipkaart is verlopen op je bankrekening. Je vernieuwde OV-chipkaart ontvang je binnen drie werkdagen thuis. Het studentenreisproduct, andere abonnementen en automatisch opladen worden van je oude OV-chipkaart overgezet op je nieuwe OV-chipkaart. Je kunt doorreizen met je oude OV-chipkaart tot de datum dat deze niet meer geldig is. Gebruik daarna je nieuwe OV-chipkaart.

   Stap 2: Vraag een Tijdelijk studentenreisproduct aan
   Met het Tijdelijk studentenreisproduct reis je snel weer verder. Koop een anonieme OV-chipkaart (als je die niet al hebt) en bestel het Tijdelijk studentenreisproduct online. Het staat binnen een uur voor je klaar op een ophaalautomaat.

   Let op: het Tijdelijk studentenreisproduct is maar 7 dagen geldig en niet onbeperkt te bestellen. Vraag dus snel een vernieuwde persoonlijke OV-chipkaart aan.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *